Zatrucia grzybami jadalnymi
- Alternative title:
- Edible Mushroom Poisonings
- Issue date
- 2018
- Publisher
-
Oficyna Wydawnicza AFM
- Source
-
Państwo i Społeczeństwo 2018 (XVIII), nr 3, s. 119-131.
- ISSN
-
1643-8299
- Subjects
- Zdrowie
- Keywords
- grzyby, zatrucie, grzyby trujące, zatrucia grzybami jadalnym; mushrooms, poisoning, toxic mushrooms, edible mushroom poisonings
Abstract
Od wieków zbieranie i spożywanie grzybów mieści się w tradycji kulinarnej krajów Europy, Azji i obu Ameryk. Dziko rosnące gatunki były i są chętnie zbierane i spożywane
także w Polsce. W ostatnich latach porzucono pogląd, iż grzyby to bezwartościowy pokarm.
Przybywa jednocześnie coraz więcej doniesień wskazujących na ich pozytywny
wpływ na organizm człowieka. Jednak dane epidemiologiczne ostatnich lat pokazują, że
grzyby jadalne są odpowiedzialne aż za 25–87% wszystkich zatruć grzybami. Biorąc to
pod uwagę, należy zastanowić się, jak skutecznie zapobiegać tym zatruciom. W pracy
przedstawiono czynniki, które usposabiają do zatruć gatunkami jadalnymi. Dodatkowo
uwzględniono gatunki, które jedynie w pewnych sytuacjach (warunkowo) ujawniają swój
szkodliwy wpływ na organizm konsumenta. Collecting and consuming mushrooms has been a culinary tradition in Europe, Asia and
both Americas for centuries. As such, wild mushrooms are eagerly collected and consumed
in Poland. The idea that mushrooms are worthless food has been revised. Recently,
there has been more discussion about their positive influence on humans. Recent
epidemiological data indicate that probably edible species are responsible for 25–87% of
mushroom poisonings. In view of these facts, we need to consider how to prevent these
poisonings effectively. The paper presents the factors that contribute to poisoning by edible species. Moreover, species that only conditionally have a harmful effect on consumers are included.
Description
Publikacja recenzowana / Peer-reviewed publication
Files in this item
Collections
The following license files are associated with this item: