Żywienie a stężenia hormonów płciowych (estrogenów i progesteronu) u kobiet w wieku rozrodczym: Implikacje dla ryzyka raka piersi
- Tytuł równoległy:
- Nutrition and reproductive hormones concentrations (estrogens and progesterone) in women of reproductive age: Implications for breast cancer risk
- Data wydania
- 2011
- Wydawca
-
Oficyna Wydawnicza AFM
- Źródło
-
W: Środowisko i gospodarka hormonalna u kobiet, (red.) Maria Kapiszewska, Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM, 2012, s. 119-130.
- ISBN
-
978-83-7571-195-0
- Strona finansująca
-
Rozdział w monografii powstał w ramach grantu MNiSW Nr N N404 055 136
- Tematy
- Dietetyka
- Słowa kluczowe
- hormony płciowe; żywienie; typy diet; estradiol; progesteron; rak piersi
Abstrakt
W artykule poruszono problem zależności pomiędzy stężeniami hormonów płciowych u
kobiet w wieku rozrodczym (estrogenów i progesteronu) a kalorycznością diety,
zawartością wybranych składników pokarmowych, w tym alkoholu w diecie oraz
całościowym sposobem żywienia - typami diet (ang. dietary patterns). Wskazano także
prawdopodobne mechanizmy biologiczne odpowiedzialne za omawiane zależności.
Wyniki prac opartych o całościową ocenę diety nie dostarczają dowodów na istnienie
związku pomiędzy typami diet a stężeniami sterydów jajnikowych u kobiet w wieku
rozrodczym. Również na podstawie wyników badań wykorzystujących tradycyjne analizy
żywieniowe (polegające na badaniu wpływu pojedynczych lub kilku wybranych
składników odżywczych na dany efekt zdrowotny) nie można jednoznacznie wskazać tych
składników odżywczych, które wpływają na stężenia hormonów płciowych. Jedynie
spożywanie alkoholu wydaje się odgrywać rolę w zwiększaniu stężeń estrogenów w
organizmie, co koresponduje z uznaniem alkoholu jako jedynego żywieniowego czynnika
ryzyka raka piersi, który jest najczęstszym nowotworem u kobiet na świecie.
Opis
Praca recenzowana / peer-reviewed paper
Pliki tej pozycji
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
Z tą pozycją powiązane są następujące pliki licencyjne: