Kalemba-Drożdż, Małgorzata2014-11-192014-11-192010W: Interdyscyplinarne aspekty nauk o zdrowiu. (red.) Grażyna Dębska, Jerzy Jaśkiewicz. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM, 2011, s. 21-31.978-83-7571-105-9http://hdl.handle.net/11315/743Praca recenzowana / Peer-reviewed paperFolates take part in many major biochemical processes in human cells including: replication, DNA repair, DNA methylation and detoxification processes. Folic acid defi ciency in diet increases the risk of neural tube defect in fetus, cardiovascular disease in adults and furthermore the loss of genetic stability and, as the consequence, neoplastic diseases. The dietary deficiency of folic acid aff ects more than 90% of population in Malopolska Province.plUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polskakwas foliowystabilność genetycznauszkodzenia DNAzapotrzebowanie dietetycznefolic acidMTHFRgenetic stabilityDNA damagenutrition allowancesDietetykaMedycynaZdrowieNiedobory folianów w diecie i ich wpływ na stabilność genetycznąFragment książki