Kalemba-Drożdż, MałgorzataGrzywacz-Kisielewska, AgataCierniak, AgnieszkaŁukasiewicz, SylwiaKyzioł, AgnieszkaDziedzicka-Wasylewska, MartaCohen, ZoyaMaimon, YairKwiecień, IngaZdziobek, PatrykJodłowski, GrzegorzBudzowski, ArturGil, ReginaKapler, Adam2022-08-292022-08-292022978-83-66007-91-8e-ISBN 978-83-66007-99-4http://hdl.handle.net/11315/30919PRZEDMOWA: "Polifenole są metabolitami wtórnymi roślin i grzybów. Powszechnie występują w kwiatach, korze, korzeniach, łodygach, liściach i owocach roślin. Ich strukturę chemiczną charakteryzuje obecność dwóch lub więcej grup –OH przyłączonych do pierścieni aromatycznych. Do polifenoli zaliczamy lignany, kurkuminoidy, taniny, stilbenoidy, kwasy fenolowe oraz flawonoidy. Ta ostatnia klasa obejmuje: flawony (np. apigenina), flawanony (np. naringenina), flawonole (np. kwercetyna), flawanole (np. katechiny), izoflawony (np. genisteina), antocyjanidyny (np. malwidyna), chalkony (np. buteina), aurony (np. aureuzydyna) i ksantony (np. α-mangostyna). Do tej pory opisano ponad dziesięć tysięcy związków polifenolowych i wciąż nie poznano ich wszystkich. Właściwości polifenoli to temat intensywnie badany na całym świecie ze względu na możliwe wykorzystanie związków polifenolowych w medycynie, farmakologii, kosmetologii, rolnictwie, dietetyce i przemyśle."(...)plUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 PolskaLCS101medycyna integracyjnanowotworyterapia antynowotworowajadalne kwiatydzikie rośliny jadalneprzeciwutleniaczeuszkodzenia DNAchemoprewencjapolifenolekwasy fenoloweflawonoidyCovid-19kiszonkifermentacjafiltry UVsurowce promieniochronnePrzeciwutleniaczeEuterpe oleraceaVaccinium angustifoliumuprawaintegrative medicinecanceranti-cancer therapyedible flowersedible wild plantsantioxidantsDNA damagechemopreventionpolyphenolsphenolic acidsflavonoidspicklesfermentationUV filterssunscreenscultivationMedycynaZdrowieSurowce polifenolowe. Zastosowania i perspektywyKsiążka