Kostuch, Ryszard2019-06-192019-06-192007Państwo i Społeczeństwo 2007, nr 4, s. 163-171.1643-8299http://hdl.handle.net/11315/25350"Agroekosystemy — ekosystemy uprawowe w naturalnych środowiskach przyrodniczych, czyli utworzonych samymi siłami przyrody, nie występują naturalnie. Swoje istnienie zawdzięczają bowiem człowiekowi, który je wprowadził do środowiska przyrodniczego i trwale utrzymuje w odpowiednim stanie produkcyjnym czynnościami agrotechnicznymi stosowanymi okresowo (uprawa gleby, zasiewy nasion, pielęgnowanie, koszenie itp.) [Kostuch, 1999, 2002, 2003]. Biorąc to pod uwagę, należy pamiętać, że agroekosystemy są ekosystemami wtórnymi, które powstały tam, gdzie uległy likwidacji jakieś ekosystemy pierwotne, np. ekosystemy leśne, trawiaste, niekiedy nawet wodne, których miejsce zajęły poldery, a nawet ekosystemy pustynne, jeżeli zostały nawodnione."(...)plUznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polskarolnictwoprzyrodaśrodowiskożywnośćagroekosystemrośliny uprawnemonokulturypłodozmiannawożeniepestycydyGMOEkologiaZdrowieRolnictwo uprawowe - konflikt pomiędzy środowiskiem przyrodniczym a produkcją żywnościArtykuł