Merklinger-Gruchała, AnnaJasieńska, Grażyna2014-06-162014-06-162011W: Środowisko i gospodarka hormonalna u kobiet, (red.) Maria Kapiszewska, Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM, 2012, s. 119-130.978-83-7571-195-0http://hdl.handle.net/11315/495Praca recenzowana / peer-reviewed paperW artykule poruszono problem zależności pomiędzy stężeniami hormonów płciowych u kobiet w wieku rozrodczym (estrogenów i progesteronu) a kalorycznością diety, zawartością wybranych składników pokarmowych, w tym alkoholu w diecie oraz całościowym sposobem żywienia - typami diet (ang. dietary patterns). Wskazano także prawdopodobne mechanizmy biologiczne odpowiedzialne za omawiane zależności. Wyniki prac opartych o całościową ocenę diety nie dostarczają dowodów na istnienie związku pomiędzy typami diet a stężeniami sterydów jajnikowych u kobiet w wieku rozrodczym. Również na podstawie wyników badań wykorzystujących tradycyjne analizy żywieniowe (polegające na badaniu wpływu pojedynczych lub kilku wybranych składników odżywczych na dany efekt zdrowotny) nie można jednoznacznie wskazać tych składników odżywczych, które wpływają na stężenia hormonów płciowych. Jedynie spożywanie alkoholu wydaje się odgrywać rolę w zwiększaniu stężeń estrogenów w organizmie, co koresponduje z uznaniem alkoholu jako jedynego żywieniowego czynnika ryzyka raka piersi, który jest najczęstszym nowotworem u kobiet na świecie.plUznanie autorstwa-Bez utworów zależnych 3.0 Polskahormony płcioweżywienietypy dietestradiolprogesteronrak piersiDietetykaŻywienie a stężenia hormonów płciowych (estrogenów i progesteronu) u kobiet w wieku rozrodczym: Implikacje dla ryzyka raka piersiNutrition and reproductive hormones concentrations (estrogens and progesterone) in women of reproductive age: Implications for breast cancer riskFragment książki