Niedobory dietetyczne u młodzieży akademickiej

Ładowanie...
Miniatura
Data wydania
2011
Tytuł czasopisma
ISSN
eISSN
Tytuł tomu
ISBN
978-83-7571-130-1
eISBN
Wydawca
Oficyna Wydawnicza AFM
Abstrakt
Young people need proper extent of nutrients to make the most of their possibilities. The academic studies is the period of intensive eff ort as well physical as intellectual. The young nervous system is permanently stressed and overloaded and it is in high need of diet rich in not only minerals and vitamins but also polyphenols and PUFAs. We analyzed 100 dietary questionnaires prepared by students of The Andrzej Frycz Modrzewski Krakow University. The students’ diet is characterized by high nutritional deficiencies of vitamins B, especially folic acid, deficiencies of calcium, magnesium and iron. We found alarming defi cit of polyunsaturated fatty acids and vitamin E. Hardly three of the students completed their dietary allowances. Imbalanced diet may result in loss of health condition and intellectual efficiency, moreover it can be a reason of many diet-dependent diseases.
Opis
Praca recenzowana / Peer-reviewed paper
Słowa kluczowe
Źródło
W: Zagrożenia zdrowotne wśród dzieci i młodzieży. Tom 1. (red.) Mariola Seń, Grażyna Dębska. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM, 2011, s. 25-33.
Licencja powiązana z tą pozycją
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska
Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska