dc.contributor.advisor | Spodaryk, Mikołaj | |
dc.contributor.author | Głowacka, Aldona | |
dc.contributor.faculty | Dietetyka | pl |
dc.date.accessioned | 2019-07-23T09:50:11Z | |
dc.date.available | 2019-07-23T09:50:11Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11315/26101 | |
dc.description.abstract | Ze wstępu: "Zdrowie psychiczne jest nieodłącznym składnikiem, dobrostanu człowieka. Zaburzenia psychiczne
występują w ciągu życia u wysokiego odsetka osób z populacji ogólnej, towarzyszą także licznym chorobom
somatycznym i mają istotny wpływ na ich przebieg ”
W szpitalu psychiatrycznym im dr J. Babińskiego w Krakowie przebywają pacjenci o różnej
charakterystyce zaburzeń, nie tylko z zaburzeniami psychicznymi jako chorobą zasadniczą ale także
z schorzeniami somatycznymi, dla których zaburzenia psychiczne stanowią problem współistniejący.
Aktualnie w opiece szpitalnej pozostaje ponad 1000 pacjentów, hospitalizowanych w oddziałach
stacjonarnych i dziennych. Dział żywienia przygotowuje posiłki dla ponad 800 pacjentów, pozostali
hospitalizowani w oddziałach dziennych zazwyczaj z posiłków nie korzystają. Specyfika schorzeń u tych
pacjentów wymaga zastosowania odpowiednich diet, które stanowią ważny element w procesie leczenia."(...) | pl |
dc.language.iso | pl | pl |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | Zakład dla Umysłowo Chorych w Kobierzynie | pl |
dc.subject | Zdrowie psychiczne | pl |
dc.subject | żywienie pacjentów | pl |
dc.subject | Zespół ds. Żywienia | pl |
dc.subject.other | Dietetyka | pl |
dc.title | Problematyka i zasady żywienia pacjentów hospitalizowanych w oddziałach psychiatrycznych | pl |
dc.type | Praca dyplomowa | |