Now showing items 1-2 of 2

  • Państwo i Społeczeństwo nr 4, 2017 : Medycyna i zdrowie publiczne (added: 2017-12-08) 

    Szweda, Hanna; Katarzyna Szepieniec, Wioletta; Zarawski, Marcin; Malanowska, Ewelina; Świś, Elżbieta; Jóźwik, Marcin; Cierniak, Agnieszka; Łabno, Anna; Winiarski, Marek; Dembiński, Marcin; Budzyński, Piotr; Kalemba-Drożdż, Małgorzata; Tomaszek, Lucyna; Matusiak, Monika; Mrowiec, Karolina; Cira, Grzegorz; Mikos, Marcin; Dobrek, Łukasz; Kopiński, Piotr; Giżycka, Agata; Macko, Magdalena; Chorostowska-Wynimko, Joanna; Szymanowski, Paweł; Gierat, Anna; Dziedzic, Anna; Leks-Sadowska, Sylwia; Chronowska, Justyna; Drąg, Jagoda; Goździalska, Anna; Knapik-Czajka, Małgorzata; Matuła, Aleksandra; Jaśkiewicz, Jerzy; Cienciała, Antoni; Zelek, Michał; Steczko-Sieczkowska, Małgorzata (Oficyna Wydawnicza AFM, 2017)
    ZE WSTĘPU: Niniejszy numer „Państwa i Społeczeństwa”, poświęcony medycynie i zdrowiu publicznemu, zawiera cztery prace oryginalne, pięć poglądowych i jeden opis przypadku. Istotne miejsce zajmują w nim prace przedstawione ...
  • Wpływ kurkuminy na uszkodzenia DNA indukowane mutagennym składnikiem żywności (heterocykliczną aminą aromatyczną) w limfocytach pacjentów z nowotworem jelita grubego (added: 2018-05-16) 

    Cierniak, Agnieszka; Łabno, Anna; Winiarski, Marek; Dembiński, Marcin; Budzyński, Piotr; Kalemba-Drożdż, Małgorzata (Oficyna Wydawnicza AFM, 2017)
    Wprowadzenie: Żywność zawiera potencjalnie mutagenne substancje, takie jak PhIP, heterocykliczna amina aromatyczna powstająca podczas obróbki cieplnej mięsa, jak również substancje mogące działać w sposób ochronny poprzez ...